Verslag fietstocht 16 Oktober Ronde van de Achterhoek

 

Op zaterdag 16 oktober had ik mij al vroeg in de ochtend gemeld bij de startlocatie in Hengelo om mij in te schrijven voor de Ronde van de Achterhoek. Deze toertocht was oorspronkelijk gepland in de zomer (juni), maar was vanwege corona beperkingen verplaatst naar afgelopen zaterdag. En dat hield in dat er bepaald geen zomerse temperaturen gehaald werden. Integendeel, ’s-nachts was er zelfs nachtvorst geweest, en om 8.30 uur was het bij de start slechts 6 graden. Koud dus, gelukkig wel droog. Ik citeer uit de publicatie van de organisatie over het parcours van vandaag: De route doorkruist het prachtige Achterhoekse landschap. Het typische coulisselandschap kenmerkt zich door de enorme afwisseling. Na elke bocht ontdek je weer een nieuw decor. Een deel van de route is onverhard en gaat over goede gravelstroken en kasseien. Onderweg kom je langs diverse gastvrije horecagelegenheden waar een stop gemaakt kan worden.”  Van de mogelijkheid om de stops te maken heb ik dankbaar gebruik gemaakt, om mijzelf een beetje op te warmen met een kop koffie. Tja, dat krijg je wanneer je in korte broek gaat rijden.
De route ging dus hoofdzakelijk door de natuur (de coulissen), slechts een aantal keren reden we door een dorpje cq klein stadje. Om een indruk te geven, dat waren Hengelo (start), Westendorp, Aalten (controle/koffie), Vragender, Groenlo, Eibergen (controle/koffie), Ruurlo, en Hengelo (finish).
De eerste 90 kilometer ging hoofdzakelijk over asfalt, slechts een enkele keer over gravelpad. Vanaf Ruurlo gingen de laatste 20 km voornamelijk door het bos en nu wel over de gravelpaden, waarbij een klein deel hetzelfde pad volgde als de ‘kastelenroute van Vorden’. Bij Ruurlo reden we langs het plaatselijke kasteel, en daar ben ik heel even het terrein opgereden om bijgaande foto te maken. Vanwege de lage temperatuur vandaag was ik blij om mij bij de finish, na 110 km, weer op te warmen met koffie en (nu eens geen appeltaart) een broodje kroket. Ik kon terug kijken op een mooie rit door de Achterhoek.

 

Groet,

André